Website
inform.

Wenken voor huis, keuken of tuin

Jam ingemaakt? En is ze bedorven? Wat scheelt er aan? Schimmelt ze of is ze gegist? Dit zijn n.l. de twee meest voorkomende fouten bij jam; ze kan ook nog te stijf zijn en versuikeren, maar dat is niet zoo ernstig, want het is geen echt bederf.
    Jam is, zooals u natuurlijk weet, een inmaak van vruchten en suiker. Ze blijft goed als er een vrij groot suikerpereentage aanwezig is en daartegenover slechts weinig water. Gistingsverschijnselen of schimmel treden op als de jam te vochtig is geweest en gistcellen of schimmelsporen, die in de jam geraakten, er zich fleurig konden ontwikkelen.
    Wat nu te doen met deze overbevolkte jam? Geschimmelde jam dient allereerst te worden schoongemaakt. Alle schimmel moet van het jamoppervlak worden weggenomen. De rand van het potje moet worden schoongeveegd en de jam uit den pot in een pan gestort.
    Alle leege potjes worden pijnlijk nauwkeurig en netjes met heet sodawater gewasschen en met heet sodawater nagespoeld. Omgekeerd wegzetten op een schoonen doek, tot ze weer gevuld worden.

    De jam moet worden ingekookt, want ze was te dun; anders had ze niet kunnen schimmelen. Overigens dient ze óók goed te worden doorgekookt om alle schimmelsporen te vernietigen.
    Is de jam op deze wijze weer hersteld, dan kan ze in de potjes worden gedaan en opnieuw worden afgesloten, b.v. met een stukje glaspapier en een elastiekje.
    Gegiste jam kan zonder meer in een pan worden gedaan en eenigen tijd (15 minuten bijv.) zachtjes worden gekookt. In dien tijd wordt de jam ingedikt, het alcoholische smaakje verdwijnt en de gistcellen, die boosdoeners, worden gedood.
    Ook deze jam na het inkoken in de inmiddels grondig schoongemaakte potjes doen en afsluiten.
    Mocht één enkel klein schimmelplekje den bovenkant van de jam ontsieren, neem het er dan heel zorgvuldig af en bestrooi het jamoppervlak dik met droge suiker. Dikwijls is dit eenvoudige hulpmiddel voldoende.

hw.2.juli.2016

14